Lakatos Attila üzente 14 éve

Köszönöm Saci! Megkaptam a kóstolót ((medvehagymás körözött formájában). Isteni! Két hatalmas szeletet be is vágtam belőle.
Az íze olyan volt, mint a fokhagymás, újhagymás, vagy inkább a metélőhagymás körözöttnek.

Válasz

Lakatos Attila üzente 14 éve

:)

Válasz

Horváth Szabolcs üzente 14 éve

Megyek hétvégén.. .anyósnak elküldöm előre a receptet.. Ha tűzokádó emberről jönnek a híradások Zalából, tudd ki lesz az :-)

Válasz

Lakatos Attila üzente 14 éve

Medvehagyma krémleves recept:

két jó marék medvehagyma-levél
5-6 gerezd fokhagyma
petrezselyemzöld
2 deka vaj vagy margarin
2 evőkanál étkezési keményítő
2 dl főzőtejszín

őrölt fehér bors (késhegynyi)
1 erőleveskocka
2 l víz

A fokhagymát megpucoljuk, átpréseljük fokhagymanyomón. A vajat egy fazékban felolvasztjuk, beletesszük a fokhagymát, átforgatjuk rajta, majd felengedjük a 2 liter vízzel, amelybe beledobunk egy erőleveskockát, ízlés szerint sózzuk, majd kb 10 percig forraljuk. A medvehagyma leveleit szorosan összefogva vékonyka csíkokra szeljük, s felaprítjuk a petrezselyemzöldet is, és beledobjuk a forró levesalapba, még 3-4 percet forraljuk, ne többet. (A medvehagyma a spenóthoz hasonlóan hamar megpuhul, s a sok főzés a vitamintartalmát is csökkenti. ) Eközben a főzőtejszínt elkeverjük a keményítővel (a liszt is jó, de a keményítő könnyebb s kevéssé hajlamos a csomósodásra, én krémlevesbe mindig ezt teszek), majd apránként belecsurgatjuk a levesbe, egyet forralunk még rajta, a végén egy kis fehér borsot teszünk még bele.

A kész levest pirított zsemlekockával, belereszelt sajttal is tálalhatjuk, de önmagában is csodálatosan finom.

JÓ ÉTVÁGYAT!

(IRÁNY ZALA! :))

Válasz

Lakatos Attila üzente 14 éve

Igérem :)

Válasz

Horváth Szabolcs üzente 14 éve

Rendben......Zsíros deszkát nem ígérem de ha jó leszel, akkor talán még azt is kaphatsz :-)
A zalagereszegi piacon elég húzós ára van, itt Győrben a Vásárcsarnokban nem láttam....

Válasz

Csendes Tibor üzente 14 éve

Saci a Csendeséknek is küldhetnél kóstolót.Kösz.

Válasz

Lakatos Attila üzente 14 éve

De hozhatsz Te is :)

Válasz

Horváth Szabolcs üzente 14 éve

Én most megyek Zalába, megelőztek :-)

Válasz

Lakatos Attila üzente 14 éve

Köszönöm! Légyszí' zsíroskenyeret is küldj mellé :)

Már nagyon kiváncsi vagyok rá.

A gönyűi erdőben tényleg nincs?

Válasz

Németh Zsoltné üzente 14 éve

Tegnap jöttem Zalából , az erdő tele van.Hoztam is és kóstolót küldök Neked Attila.

Válasz

Lakatos Attila üzente 14 éve

Előre is köszönöm!

Amúgy is jó lenne, ha meglátogatnál, mert megint "beteg a gépem" :)

Válasz

Horváth Szabolcs üzente 14 éve

Jövő héten megyek Zalába, ha van még az erdőbe, hozok Neked :-)

Válasz

Lakatos Attila üzente 14 éve

Tényleg, Saci, a gönyűi erdőben ilyen növény nincs is?
Egyszer szívesen megkóstolnám, persze csak módjával, ahogy Pici is tanácsolja :)

Válasz

Horváth Szabolcs üzente 14 éve

Apósom Zalában őstermelő, s ő mutatta meg nekem ezt a növényt. Nagyon finom, csak a mennyiségre kell figyelni, mert a gyomorban rendesen tud hatni :-)

Válasz