Gönyűi Polgárőr Egyesület www.gonyupolgarorseg.5mp.eu üzente 12 éve

Nem hallgatom el a nevemet, mivel az adatlapunkon fent van és a weblapon is, és folyamatosan írok híreket, ezt azt, és teljesen egyértelmű hogy ki vagyok. Szerintem is nagyon jó ötlet lenne összefogni, elsősorban tényleg a pályázatok miatt, de azért is jó lenne, mert mindenki másban ügyes, pl én kicsit tudom szerkesztgetni a honlapunkat, meg most viszonylag van is időm a gyes mellett, de ha lennének olyanok nálatok, akik mondjuk tudnának jó kis propaganda filmeket csinálni, az nagyon jó lenne, vagy én és az elnök helyettes szoktunk jó kis szóróanyagot csinálni, most is készül a juniálisra, majd ő lesz kint, készítettünk egy nagy táblát, kicsit toborozni akarunk, én sajna éppen nyaralok. De ő például szuper szervező, ezért ő viszi a szoli szervezést. Hála isten kezd jó lenni a kommunikáció a tagok között. Amúgy a közös járőrözést, ahogy írtam én sem erőltetem, hiszen veszélyes lehet, és sok felkészülést igényel a mi részünkről, nem a rendőréről, de minden más szuperül működik most már. Ha megalapítod, én biztosan szívesen belépek oda is, de ahogy Attila is írta, ez nálunk is ugyan így már megvan, rendszeresen odafigyelünk egymásra, pont tegnap volt egy szituáció egy szomszédunknál, nagyon idős a néni, és házalók találták meg, azonnal hívtam a 107-et, hamarosan ki is jöttek, sikerült a lehető legjobb személyleírást adni, és az autó legapróbb feliratait is bediktálni. Szóval nálunk is jól működik. Én nem rád rontani akartam, csak sok indulat van bennünk ilyenek miatt. Tényleg bízom benne, hogy sikerül összehozni, és akkor egymással is jól együtt tudunk működni. Elnézést, ha bántásként értetted, nem annak szántam.

Válasz

Megyesi Imre üzente 12 éve

Bocs, hogy apránként válaszolok, de a gép be van kapcsolva, viszont én rohangálok, mert intézem a dolgaimat is közben. Este van több időm.

"Csak szerintem össze kell fogni, nem 2-3 egyesületet alakítani, hanem 1 nagyot, ami jól működik"

Az én véleményem nem egyezik ebben a kérdésben a tieddel. Tökéletesen együtt dolgozhatnak, sőt ez lenne a cél. De ha külön jogi személy lenne a másik egyesület, akkor állami támogatásra nagyobb lehetősége lenne a falunak, mert több pályázatot is beadhatnak. Külön a Polgárőrség, külön a SZEM. Ha az egyik nem nyer pályázatot, talán a másik fog. Illetve összehangolhatnák ki mire pályázna. Olvastam, hogy pl van olyan község, ahol a SZEM pályázatot nyert és a pénzt arra költötték, hogy időseknek, betegeknek és a SZEM tagjainak egy olcsó de jó riasztó rendszert építettek ki. (Hasonlót, mint ami most van egyeseknél, de most fizetni kell érte.) A riasztás a polgármesteri hivatalba, illetve a polgárőrség központjába van bekötve. Mondjuk, hogy hová van bekötve lényegtelen. Lehet a szomszédokhoz is bekötni azt. Így ha valaki bajban van riaszthat. Akár rosszullét, akár bűncselekmény esetén.

Válasz

Megyesi Imre üzente 12 éve

"Rosszul esik, mikor állandóan lehordanak minket, azt éreztetik, hogy mi a fenének vagyunk"

Ismerős. Mondják azt is, hogy utálnak a Petőfi utcán átmenni, mert mindig kint ülnek az utcán és nézik ki megy arra. Ezeknek az embereknek azt javaslom, hogy akkor ne menjenek a Petőfi utcán át és nem nézik őket! Nem hal bele senki, ha ránéznek, viszont a rossz szándékú emberek éppen az utca folyamatos szemmel tartása miatt nem mennek arra.

Válasz

Megyesi Imre üzente 12 éve

Szia névtelen polgárőr. Nem tudom miért az én hozzászólásomhoz írtad, mert én sose szidtam a polgárőröket. Szükség van rájuk főleg éjjel, mert van visszatartó ereje, ha látják a bűnözők, hogy mozognak a faluban. A SZEM ettől független és nem szükséges járőrözni elég, ha az ember a lakhelye közvetlen környékén figyel. Én is kaptam anno infót a polgárőröktől és mástól is. Az infót adó sosem került ki tőlem, még a kollégák sem tudták, kitől kaptam, igaz ők sem adták ki soha másnak az informátorukat. Így korrekt!
Akit 2005-ben megvertek azóta is polgárőr és még mindig szoktam vele találkozni, telefonon beszélni.
Én a közös járőrözésről írtam, hogy nem tartom jó ötletnek. kivéve rendezvényekkor.
Én úgy érzem eleget éjszakáztam a családomtól távol, próbálok éjjel végre otthon is lenni.

"Bízom benne, hogy 2. hozzászólásban említett 15 ember megkeres minket, és belép hozzánk! "
Ezeknek jó része nem hiszem, hogy belép polgárőrnek, mert nyugdíjasok. De erről nyilatkozzanak majd ők. Szerintem a polgárőrségtől sokan idegenkednek, mert összekapcsolják azzal, hogy járőrözni "kell", meg éjszakázni.

Válasz

Gönyűi Polgárőr Egyesület www.gonyupolgarorseg.5mp.eu üzente 12 éve

Sziasztok! Én csak annyit szólnék hozzá, ha abból indulunk ki, hogy hátha holnap megveret a gyanúsított, mert szerinte a polgárőrök mindenkit felnyomnak, akkor ilyen alapon egyáltalán ne működjön a polgárőrség, mert bármiért megverhetnek. Nem ez a dolgunk, hogy az utcát járjuk, hogy lépten-nyomon felnyomjuk a falubelieket. Nem kötelező nekünk rendőrrel járőrözni, elég, ha segítünk nekik, például információt adunk, ha tudunk, attól még nem derül ki, hogy honnét kapta a rendőr, kaphatta azt simán egy állampolgártól is. Szerintem egy jó információ áramlás nagyon sokat segít a a KMB-nek. Sokkal nagyobb segítség nekik ez, mint hogy együtt járőrözzünk!!!!! Azt gondolom, azért nem vagyunk olyan feleslegesek, mert lehet nem érünk tetten sok betörőt, vagy rongálót, de mondjuk ha a Halottak napján a temetőnél a rengeteg autót figyeljük, talán nem török fel a "bentfelejtett" táska, telefon miatt. Ezt nem lehet bizonyítani, hogy ha nem vagyunk ott akkor feltörték volna, DE NEM TÖRTÉK FEL, ÉS EZ A LÉNYEG!!!!!!! Nem az elismerés, hogy biztos azért nem történt baj, mert itt voltunk, csak tesszük a dolgunkat és kész. Persze mindenkinek jól esik az elismerés, pláne ha önkéntes alapon, a saját SZABAD IDŐNKET áldozzuk fel. Rosszul esik, mikor állandóan lehordanak minket, azt éreztetik, hogy mi a fenének vagyunk. A polgárőreink 80%-a aktív dolgozó, apuék rendszeresen úgy járnak szolgálatba, de a többi nagyon aktív járőreinket is sorolhatnám egytől egyig, hogy délutánosok és utána ha hazaérnek, esznek, kávéznak, és elmennek szolgálatba. Ingyen! A rossz indulatú pletykák ellenére! Mert már többször hallottuk, hogy jó pénzért ő is kocsikázna. Nálunk nagy az össze tartás is. Próbálunk segíteni egymásnak, ha bajban van, gondja van. Amíg a hozzá állása nem változik az emberek többségének, addig akár milyen hasonló jellegű kezdeményezést indítunk, nehéz lesz. Tény, hogy nem kell ahhoz polgárőrnek lenni, hogy figyeljek a szomszédaimra, de talán ha egyesületbe szerveződünk, többet tehetünk és jó példát mutathatunk. Csak szerintem össze kell fogni, nem 2-3 egyesületet alakítani, hanem 1 nagyot, ami jól működik. Mi már 7 éve itt vagyunk, mégsem nagyon jelentkeznek a falubeliek! Nem azt kell kérdezni, hol a polgárőrs? És aki ezt kérdezni, az hol van? Miért nem lép be? Pedig a lehetőség adott. Ruhát biztosítunk, felszerelést. A Juniálison szórólapokkal várjuk a kedves érdeklődőket ahol jelentkezni is lehet az egyesületbe. Bízom benne, hogy 2. hozzászólásban említett 15 ember megkeres minket, és belép hozzánk! Szeretettel várunk mindenkit, de 30 polgárőr nem tud csodát csinálni egy 3500 fős faluba. Csak zárójelbe, Győrzámolyon 60 fölött van a polg. száma, de sok környékbeli faluban is. A Nagyszentjános most alakult újra, mivel korábban meghalt az elnök, aztán egyéb fennakadásaik volta, már most 15-en vannak, pedig 1 hónapja alakultak, Bőnyön szintén most alakul újra a polgárőrség.

Válasz

Lakatos Attila üzente 12 éve

Szia Imi!
Csak ismételni tudom:

http://gonyu.network.hu/blog/gonyu-klub-hirei/reagalas_a_gonyui_betoresekre

Olvasd el a hozzászólásomat.

De a lényeg ebben a hozzászólásomban és hangsúly a "javaslatod" szón van. Itt lejjebb:
"Ezek már részlet kérdések.
Csak remélni tudom, hogy az illetékesek is olvassák és lesz aki felkarolja javaslatod."

Válasz

Megyesi Imre üzente 12 éve

"Te is voltál KMB nálad miért nem volt."
Ezt csak azért írtam be, mert aki veled volt KMB. akkor mondta, hogy akkoriban nem volt ennyire kötött a KMB szolgálata, nem volt ennyi fix időpont és munka kiírva. Zolinak és Ádámnak szerintem meg még rosszabb, mint nekem volt.

Válasz

Megyesi Imre üzente 12 éve

Nem értem rá eddig, most kapcsoltam be a gépet.

Attila mielőtt eljöttem, előtte kb. 2 évvel alakult meg a polgárőrség. Másik én sokat dolgoztam együtt polgárőrrel, Győrben is és a Szentivániakkal is. Nagyon gyakran a polgárőr támadásnak volt kitéve. Nem akkor amikor velem volt, hanem utána. Pl. amikor ittast fogtam, olyan személytől vettem el a jogosítványt, aki ismerte a velem lévő polgárőrt. Egy hét múlva a jogsit elvesztő személy és a haverjai elkapták és elverték a polgárőrt, úgymond azért, mert Ő köpte be biztosan, hogy inni szokott amikor vezet. Ügyészségi eljárások, bíróság, stb. Közben ugye a polgárőrt mások is megfenyegették vonja vissza a feljelentést stb. Kinek hiányzik ez? Nekem nem, de szerintem a polgárőröknek sem.

Nekünk akkoriban Bőny, Rétalap, Győszentiván, Gönyű, Nagyszentjános is hozzánk tartozott. Te is voltál kicsit KMB. tudhatnád, hogy folyamatosan küldözgetik (kellett mennem Vénekre, Győrújfalura is), ekkora szervezésre nem nagyon van idő, főleg nem ennyi falunál. Illetve nagyot változott a dolog, mivel fix EÁP pontokat írtak elő, ahol a szolgálatodnak a felét ott kellett eltöltened. Néha volt 1-2 óra amikor tudtuk az állampolgárokkal úgymond tartani a kapcsolatot. Szolgálatnak több mint a felét éjjel töltöttük a betörések miatt. Nappal meg a rendezvények biztosítása, akciók végrehajtása volt. Rétalapra heti 1 alkalommal jutottunk ki. Most sem Zoliéktól várom a szervezést, mivel tudom, hogy mennyi dolguk van. Te is voltál KMB nálad miért nem volt. Voltál vizirendőr is, nálad miért nem volt vizipolgárőr?

Egyébként az egész azért bukott ki belőlem, mert valaki mondta ne írjam be ide ezt a SZEM-et, hanem menjek egyből az önkormányzatra, mert akkor a Lakatos egyből azzal jön, hogy ez az Ő ötlete. Nem hittem el beírtam és jött rá a válasz, hogy te már 2 éve gondolkozol rajta. Ennyi.

Válasz

Lakatos Attila üzente 12 éve

Szia Imi!

Te tökéletesen tudod, hogy a SZEM (Szomsédok Egymásért Mozgalom) már közel 20 éve létezik Magyarországon.
Azt is tudod, hogy Gönyűn létezik Polgárőrség (az Országos Polgárőrség programjában ott van a SZEM is!).
Kár, hogy addig amíg te is ennek a falunak voltál a Körzeti-megbízott rendőre ezeket az értéket valahogy nem vettétek észre.
Talán, ha akkor, amikor igazán tehettél volna valamit jobban odafigyeltél volna, akkor, most nem lenne miről írni.

Válasz

Lakatos Attila üzente 12 éve

Szia Imi!

Azért ezt a választ nem vártam volna tőled...

Válasz

Megyesi Imre üzente 12 éve

Ne izgulj Attila nem 2 évig gondolkodom rajta.

Válasz

Lakatos Attila üzente 12 éve

Szia!

Tökéletesen igazad van.
1. A regisztrált név maga az anonimitás.
3. A Petőfi utcából is voltak aki segített.
2. Cselekedni kell Imi! Rajta szervezd meg Gönyűn a SZEM-et.

Amúgy, ahogy említetted egy másik hozzászólásodban, van itt Gönyűn olyan egyesület, amely tökéletesen megvalósíthatná ezt.

Természetesen, ha te elkezded szervezni (márpedig miért ne tennéd, hiszen szakmai tudás, tapasztalat,szabadidő adott rögtön csatlakozom)

Tényleg ne csak beszélj róla. Valósítsd meg!

Válasz

Megyesi Imre üzente 12 éve

"Mert nem tudom magamban tartani" a helyes mondat

Válasz

Megyesi Imre üzente 12 éve

Nem kötekedésnek szánom Attila csak elgondolkodtatónak. Mert tudom magamban tartani.
1. "anomitás" Szerintem, hogy egy gyanús rendszámot továbbítunk a rendőrség felé egy regisztrált névvel bőven elég. Ilyennel mé a bíróság sem hív be tanúskodni. Tudhatnád!

2. "több mint két éve gondolkozom valami hasonlón." Cselekedni kell nem gondolkodni!

3. "A településőri munkám során ezt alkalmaztam is." Sem én, sem a környezetemben élők erről nem tudtak, hogy te ilyen terveken gondolkodtál. 4-5-6 fő nagyon kevés.

Nálunk az utcában településőr szervezése nélkül is több, mint 15 ember figyeli évek óta a környezetét. Még én sem kellettem hozzá! Csak spontán odafigyelünk a környezetünkre. A bűnözők ezt használják ki, hogy, ha valami galiba van valahol, az emberek elfordulnak, átlépnek még a fekfő emberen is, pedig lehet, hogy éppen rosszul van.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Szerencsés az a közösség, ahol ez működőképes. Sajnos az én személyes tapasztalatomban inkább a régi mondás bizonyul igaznak -(persze ezzel is magát minősíti az a bizonyos falu)- hogy:"megdöglött a tehenem, dögöljön meg a szomszédé is". Csak üdvözölni tudom a kezdeményezést és kívánom, hogy sikeres legyen.

Válasz

Lakatos Attila üzente 12 éve

Ezek már részlet kérdések.
Csak remélni tudom, hogy az illetékesek is olvassák és lesz aki felkarolja javaslatod.
A Hírlevél több okból kifolyólag is nagyon hasznos és jó! ;)

Válasz

Megyesi Imre üzente 12 éve

Szerintem meg kell egy központi szervezés és támogtás, az egyedi kezdeményezések mindig elhalnak, vagy csak kis területen alkalmazzák!!! A képviselők meg feladatot vállaltak, eldöntik ki szervezze. Egyébként nagyon jó ötlet volt a hírlevél is amit a napokban hoztak ki. Valami hasonlóról beszélgettem a Mónival is, örülök, hogymegvalósították.

Válasz

Lakatos Attila üzente 12 éve

Világos.
Én értem, és nem is lenne nehéz megvalósítani, hiszen én is odafigyelek a környezetemben történő dolgokra (persze ez valahol szakmai ártalom is :)). Sőt sokan megállítanak az utcán, hogy ezt, vagy azt tapasztalták. Ezeket a dolgokat én tovább is adom a kellő helyre. Azt azonban nem gondolom, hogy képviselői szintre kellene emelni a dolgot. Az anonimitás az információ áramlásánál fontos. Amúgy pedig jó, ha a bűnözői kör tudja, hogy működik egy ilyen mozgalom.
Ha olvastad a linket, amit beszúrtam, akkor sejtheted, hogy több mint két éve gondolkozom valami hasonlón. A településőri munkám során ezt alkalmaztam is.
Meg volt, és van is az a 4-5-6... fő akire számíthattam. (De ez szakmai fogás és tudod te is pontosan, hogy hogyan kell csinálni ;)

Válasz

Megyesi Imre üzente 12 éve

Az én véleményem az, hogy legegyszerűbben úgy valósítható meg, ha az önkormányzaton lenne egy ezzel megbízott személy. Pl. képviselő. Ő utcarészenként keres 1-2 embert aki bevállalja, hogy közvetlen környezetében megszervezi. Ahogy gondolom. Pl .a Rákóczi utcában, az erdő és a Kollárszky u közötti szakaszon. Másik ember szervezi a Kollárszky u és a Bajcsy-Zs u közötti szakaszon, stb.
A lényeg, hogy az ott lakó szervezze a közvetlen környezetében meg, mert jobban ismeri az ott élőket, mint az aki a község másik felében lakik.
A képviselő meg koordinálja a megbízott személyekkel, KMB-akkal, hogy ki észlelt gyanúsat. Illetve vannak ingyenes weboldalak, aminek az oldalait lehet titkosítani és aki gyanúsat észlelt oda beírhatja a regisztrált nevével, jelszavával. Így csak az látja, aki tag.

Válasz

Lakatos Attila üzente 12 éve

Igazad van Imi!

Erre rengeteg példát tudnék mondani még településőrös időmből is., amikor a szomszédok szóltak, hogy már napok óta nem látták a szomszédot stb.
Az igény néhány emberben meglenne.
Fel kell karolni az ötletet, és megvalósítani.

Válasz

Megyesi Imre üzente 12 éve

Optimistának kell lenni. Ha valaki azt mondja, hogy úgysem, akkor nem is lesz belőle semmi. Nézd meg az óvodát is, amit ott elterveztek szépen sorban megvalósítják. A napokban voltam ott ésbeszélgettem már vannak új tervek is.
Az összefogáshoz az első lépcső, hogy ismerhék meg egymást az emberek, nem csak a szomszédját, hanem az utcabelieket is. Jó alkalom erre az utcabál. Elég 3-4 ember a szervezéséhez.
Egyébként a SZEM már létezik Gönyűn, csak kicsiben és nem hívják semminek, csak sima szomszédi összefogásnak.

Válasz

Lakatos Attila üzente 12 éve

Fogós kérdés.
Nagyszerű lenne, ha nálunk is meg lehetne valósítani!

A több mint kettő éve egyik hozzászólásomban írtak azonban még ma is igaznak tartom:

http://gonyu.network.hu/blog/gonyu-klub-hirei/reagalas_a_gonyui_betoresekre

Válasz