Gönyű: Kaptam egy levelet V. (Régi gönyűi disznóölés)

Szeretettel köszöntelek a Gönyű Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1379 fő
  • Képek - 24614 db
  • Videók - 835 db
  • Blogbejegyzések - 1314 db
  • Fórumtémák - 77 db
  • Linkek - 57 db

Üdvözlettel,

Gönyű Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gönyű Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1379 fő
  • Képek - 24614 db
  • Videók - 835 db
  • Blogbejegyzések - 1314 db
  • Fórumtémák - 77 db
  • Linkek - 57 db

Üdvözlettel,

Gönyű Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gönyű Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1379 fő
  • Képek - 24614 db
  • Videók - 835 db
  • Blogbejegyzések - 1314 db
  • Fórumtémák - 77 db
  • Linkek - 57 db

Üdvözlettel,

Gönyű Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gönyű Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1379 fő
  • Képek - 24614 db
  • Videók - 835 db
  • Blogbejegyzések - 1314 db
  • Fórumtémák - 77 db
  • Linkek - 57 db

Üdvözlettel,

Gönyű Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Ezt az írást tagtársunktól Gönczöl Lászlóné Nellitől kaptam.

Nelli, írásában egy régi gönyűi disznóölés hangulatát idézi fel.

 

Disznóölés

(Gönyű, 1955)

Január van. Kint az udvaron vastag a hó. Hajnali fél négy. Vígan pattog a gyújtós a tűzhelyben, előkerül a padlásról előző nap lehozott nagy fazék, melegszik, bugyog a forrázáshoz odakészített víz. A lakást finom fokhagyma, majoránna, kömény és sok más fűszer átható illata lengi be. A gyerekeket ma semmi sem tartja benn a puha ágyban, kíváncsian leskelődnek a konyhában az előkészített hozzávalók és edények között. 

Csikorog az ajtó, érkezik Imre bácsi, a böllér. Akkurátusan előkészíti késeit, disznóvágó szerszámait, kötényt köt, felhörpinti a részére elkészített boros teát. Ölés előtt mást sohasem iszik. Itt vannak már a szomszédból meg a rokonságból a férfiemberek, akik majd lefogják az állatot. A ház népe nagy izgalomban van, a jó féléven át dédelgetett jószág földi pályafutása hamarosan véget ér. Kell egy kupica törköly a bátorsághoz - még az asszonyoknak is.  Nagymama kukoricával csalogatja szegény állatot, s az nem is sejti, hogy ez alkalommal csapdába csalják. Egy-két perc, néhány jól célzott mozdulat, „malacvisítás”, s már csorog is a „vájlingba” szeletelt zsemlyekockákra a szegény pára vére, nagyanyám pedig hálát ad az Istenkének, hogy már túl is vannak az ölés nehéz feladatán.

Imre bácsi szalmával perzsel - akkor van igazán jó íze fülnek, faroknak, bőrkének. Az egész környéket az égett bőr jellegzetes szaga járja át. Egyenletesen kell a tűznek égnie, hogy sehol ne legyen fekete a bőr. Elő van már készítve a forrázó teknő, melyet a házaló teknővájóktól direkt e célra vásároltak.    Ha a perzselés, a kaparás és a forrázás jól sikerül, meg is kóstolja a nyers bőrkét, s megállapítja, hogy az állatot tisztességesen etették. Mestersége szerint hentes, ért a szakmájához.

Ez alatt az asszonyok – nagyanyám, édesanyám meg a rokonságból érkezett női segítség - előkészítik a helyet a hasításhoz. Mindenki kíváncsian várja, milyen lesz a hús, a zsírszalonna minősége. Hús az utóbbi időben ritkán került az asztalra, a tavalyi zsír már rég elfogyott, amit a boltban lehetett kapni, legtöbbször gusztustalan, sokszor szagos volt. Nagy becsülete volt a tyúkzsírnak, azt váltja most majd fel a friss, finom disznózsír. 

Kint, a bontóhelységben gyorsan, szakszerűen folyik a sertés darabolása. Nem könnyű a munka, az emelgetés, a forgatás erőt kíván. Egyre több a zsiradék, ilyenkor elkel egy pohárka jó bor. Édesapám ez alkalomra Soltvadkertről hozatott egy kishordóval, de a tartalma lehet, hogy eltart még füstölés utánig is.

Az asszonynép alig várja a levesbe való húst, csontot, aprólékot. Válogatják a burizst, tisztítják a zöldséget. Sajnos, ebben az évben is csak burizs kerül rizs helyett a hurkába, a zsemlyét is csak nagy utánajárás után sikerült Győrből meghozatni. Nagyanyám éppen azt magyarázza, hogy aki a hurkát kitalálta, vagy nagyon takarékos, vagy nagyon okos volt. Az ugyanis felveszi a szegény jószág valamennyi porcikáját, nem vész kárba semmi.

Nagyanyám igazi szakértője a béltisztításnak. Ez bizony nem olyan kellemes, élvezetes, de annál nagyobb figyelmet igénylő feladat. Só, ecet, timsó, sok-sok meleg víz – nagyon sokszor kell a belet átmosni, hogy teljesen szagtalan legyen. Ha a bél vagy a bendő „büdös” lenne, nagy szégyen lenne a háziakra nézve.

Bent, a konyhában sül a pecsenye, lassan forr a húsleves. A gyerekek már alig várják a jóízű lét, amelynél ízletesebbet egész év során nem lehet főzni. A savanyú káposzta finom aromája nagyszerűen harmonizál a fűszeres húsok ízével. A bontóasztalon meg az edényekben darabokban hever már  a sertés, a kondérban forr az abálé.

Egy óra körül aztán mindenki az asztalhoz ül. Édesanyám elmondja az asztali áldást, hálát adva azért, hogy ismét kirendelte a család számára egy időre a húsadagot. Ízlik a leves, a sült hús, a krumplipüré, jólesik utána egy-egy pohárka bor.

Ebéd után kezdődik a hurka és a kolbász készítése. Nagyanyám és Imre bácsi sűrűn kóstolgatják a tölteléket. Nagy kincs a fűszer, nehezen lehetett hozzájutni. Készül a véres, a májas, a zsemlyés. Édesapám válogatja a „bélt”, Imre bácsi lassan, óvatosan nyomja hasával a hurkatöltőt, hogy a hurkák ki ne lyukadjanak, szép, egyenletes szálúak legyenek.  Telik a bendő, belekerül a töltelékféle, a disznósajt az kondérba. Nagy figyelem szükséges az üst felfűtéséhez, nehogy valamelyik darab kiszakadjon, hisz akkor kárba vész a sok munka és alapanyag.

Közben az asszonyok nekiállnak a zsírszalonna előkészítéséhez. Egyenletesre kell ám vágni, nehogy az egyik tepertő sültebb, a másik nyersebb maradjon! Válogatják a hájat, amelyből majd porhanyós hájas tészta készül. Ha a hurka, kolbász elkészült, tesznek belőle a sütőbe az esti vacsorához. A férfiak sózzák a húst, készítik a páclét.  Teknőbe teszik a friss füstre valót, amelyet édesapám reggel szánkóval húz majd el a rokonokhoz, a füstölőbe.

Hamar elérkezik a kora délután. Imre bácsi dolga végeztével elbúcsúzik, ugyanis siet haza családjához. Nagyanyám elkészíti számára a kóstolót. Holnap új helyen folytatja mesterségét, alig várja, hogy pihenhessen.

A vacsora előtt kisült már a tepertő is. A jelenlevők megsaccolják, hogy mennyi hús, mennyi zsír lett, bevált-e az idei jószág, kifizetődött-e az egész évi munka. Estére rendnek kell lenni, mert az esti vacsorára kedves vendég is érkezik, a plébános úr, aki elfogadta a meghívást. Közösen hálát adnak a jó Istennek, amiért az idén is megérték ezt a fontos eseményt, és megköszönik, hogy a nap baj és szerencsétlenség nélkül múlt el. Egy-egy pohárka borral koccintanak is egyet a nagy szerencsére, s jóízűen beszélgetnek még egy félórácskát. 

Amikor aztán már mindenki lefeküdni készül, nagyanyám nagy gondossággal még előkészíti a tányérokat és a ropogósra vasalt konyharuhákat, beleköti a rokonoknak és kedves ismerősöknek szánt kóstolót, melyet édesapám reggel majd elvisz a tulajdonosokhoz.

Ha Isten is úgy akarja, lesz mit ennünk talán egészen márciusig.

                                                                                                                      G. Lné

Címkék: gönyű történelem

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Lakatos Attila üzente 14 éve

Kedves Nelli!

Köszönöm a helytörténeti szempontból is értékes információkat.
Sátor Laci bácsi mesterszakács amúgy már két éve a gönyűi főzőnap zsűrijének elnöke (remélem az idén is Ő lesz).
Képeket a 2009-es rendezvényről itt talál:

http://gonyu.network.hu/kepek/fozonap_2009_09_19

Csak halkan jegyzem meg, a főzőversenyen a Gönyű klub kettő csapattal indult, és a 35 csapatból lett egy 7. és egy 2. helyezésünk.

Válasz

Gönczöl Lászlóné Nelli üzente 14 éve

Kedves Attila!
Bizony, a mai fiatalok sok mindent nem tudnak.

A burizs hántolt búza, amit a háború után a rízs helyettesítésére használtak. Nem rossz, egészséges, de akkor már csak a nosztalgia miatt is a rízs lett volna az igazi!!!!

Imre bácsit Sátor Imre bácsinak hívták. A Sátor család Felvidékről került Gönyűre Trianon után. A két testvér, Imre bácsi és Laci bácsi fiatal korában a hentesmesterséget tanulta ki, és Gönyűn is hentesüzletük volt a Duna-parton, ahonnan a hajók vételezték induláskor a szükséges húsadagot. A háború után, az 1950-es években a család nehéz körülmények között élt. Gazdálkodtak, sok mindennel próbálkoztak, de a beszolgáltatás és egyéb akkori jogszabályok miatt nem sokra jutottak.

Imre bácsi és felesége 7 fiút nevelt. Legnagyobb teljesítményük volt, hogy mindegyik gyermekük kezébe szakmát adtak, talán öt fiú is folytatta apjuk foglalkozását. Imre bácsi és felesége, Ida néni gyermekei közül ma már csak egy él Győrött, Jóska, aki a Dunahús egyik társtulajdonos alapítója volt Gönyűn. Az unokák egy része azonban ma is Gönyűn lakik. Sajnos, nem sok információnk van egymásról.

Laci bácsi fia a híres-nevezetes Sátor László mesterszakács, akiről a Kisalföldben sokat lehet olvasni.

Válasz

Lakatos Attila üzente 14 éve

Kedves Nelli!

Azt lehet (szabad) tudni, hogy a böllér Imre bácsi ki volt?

Istenem, burizs..., nem is tudom mikor mondtam ki utoljára ezt a szót. A mai fiatalok talán nem is tudják mi az.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu